Na regen de tuin onderhouden

Na een lange periode van regenval kan je tuin er misschien mooi groen uitzien, maar er zijn ook veel uitdagingen die gepaard gaan met overtollig water. Van slakken en ander ongedierte tot onkruid en verzadigde grond, het is belangrijk om te weten wat je moet doen en vooral wat je niet moet doen om je tuin in topconditie te houden.

Na regen de tuin onderhouden

Langdurige regenval kan verschillende problemen veroorzaken in je siertuin:

  • Slakken en ongedierte: Vochtige omstandigheden zijn ideaal voor slakken en andere ongewenste gasten.
  • Onkruid: Onkruid groeit sneller in vochtige grond.
  • Waterverzadiging: Te veel water kan leiden tot verzadigde grond, wat slecht is voor de wortels van je planten.

Wat je vooral niet moet doen

  • Niet direct betreden! Betreed de tuin niet meteen na de regen, omdat de grond dan nog zacht en kwetsbaar is. Dit kan leiden tot bodemverdichting.
  • Niet meteen snoeien! Wacht met snoeien totdat de planten droog zijn om ziektes te voorkomen.

Belangrijk onderhoud in de tuin

Ga direct de slakken bestrijden. Gebruik milieuvriendelijke slakkenkorrels of plaats kopertape rond kwetsbare planten. Verwijder onkruid zodra de grond een beetje is opgedroogd om concurrentie voor je planten te verminderen. Controleer de afwatering van je tuin en verbeter waar nodig de drainage door bijvoorbeeld greppels te graven of mulch toe te voegen.

De moestuin na regen

In de moestuin kan langdurige regenval verschillende uitdagingen met zich meebrengen:

  • Verzadigde grond: Te veel water kan leiden tot wortelrot en andere ziekten.
  • Voedingsstoffenverlies: Overmatig water kan voedingsstoffen uit de grond spoelen.
  • Schimmels en ziekten: Vochtige omstandigheden bevorderen de groei van schimmels en ziektes.

Wat er onder de grond gebeurt

Langdurige regenval kan de bodemstructuur aantasten, zuurstof verdrijven en een omgeving creëren die ideaal is voor schadelijke micro-organismen. Dit kan schadelijk zijn voor groenten en fruit, vooral voor planten die slecht tegen natte voeten kunnen, zoals tomaten en paprika’s.

Wat je vooral niet moet doen

Wacht met zaaien of planten totdat de grond weer is opgedroogd om te voorkomen dat de zaden wegspoelen of rotten. Vermijd overmatige bemesting, omdat voedingsstoffen gemakkelijk kunnen uitspoelen bij veel regen.

Belangrijk onderhoud in de moestuin

Zorg voor een goede afwatering en belucht de grond door voorzichtig te schoffelen. Gebruik natuurlijke vijanden zoals egels of biologische slakkenkorrels tegen slakken. Kies planten die goed tegen natte grond kunnen, zoals kool, selderij en rabarber.

Planten die goed tegen natte grond kunnen

  • Siertuin: Siberische iris, daglelies, en moerasvergeet-mij-nietje.
  • Moestuin: Boerenkool, spinazie en knoflook.

Planten die bescherming nodig hebben

  • Siertuin: Rozen, lavendel en vetplanten.
  • Moestuin: Tomaten, paprika’s en wortelen.

Het onderhouden van je tuin na een lange periode van regen vergt aandacht en zorgvuldigheid. Door te weten wat je moet doen en wat je juist moet vermijden, kun je je siertuin en moestuin gezond en productief houden. Zorg voor goede drainage, bestrijd ongedierte en kies de juiste planten om te voorkomen dat overtollig water je harde werk tenietdoet.

De perfecte toilet in huis

De perfecte toilet in huis

Ontdek alles over toiletten, soorten, maten, trends, bidets, tegels, en accessoires voor een stijlvolle en functionele wc-ruimte.

Zonwering voor je Huis

Zonwering voor je Huis

Zonwering voor je huis: soorten, functies, voordelen, beste merken, en waarom een ervaren installateur belangrijk is voor optimale resultaten.

De perfecte badkamer: Tips voor kleine en grote ruimtes

De perfecte badkamer: Tips voor kleine en grote ruimtes

De badkamer is een van de belangrijkste ruimtes in een huis. Of je nu een klein appartement hebt of een ruim landhuis, de badkamer is een plek van ontspanning en persoonlijke verzorging. Hoe ziet een badkamer eruit in een klein huis? In een klein huis is de badkamer...

Het stookseizoen is begonnen

Het stookseizoen is begonnen

Begin het stookseizoen met energiebesparende tips, isolatie-advies, en slimme tools zoals timers en Google Assistent

Airconditioning: Een goede investering of niet?

Airconditioning: Een goede investering of niet?

Met de toenemende zomerse temperaturen en het verlangen naar comfort in huis, vragen veel mensen zich af of het aanschaffen van een airconditioner een verstandige investering is. Wat zijn de verschillende voordelen en nadelen van airconditioning? Wat doet een airco...

Je woning taxeren

Je woning taxeren

Woningtaxaties spelen een cruciale rol in de vastgoedwereld. Of je nu een koper, verkoper, hypotheekverstrekker of gewoon een eigenaar bent die nieuwsgierig is naar de waarde van je woning, een professionele woningtaxatie is van onschatbare waarde. Je woning taxeren...

Container Huren

Container Huren

Container Huren: Een onmisbare hulp bij verbouwen en renoveren Een verbouwing of renovatie kan een flinke klus zijn, waarbij vaak veel afval en puin vrijkomt. Het huren van een container kan in zulke gevallen een uitstekende oplossing bieden. Of je nu je keuken,...

Vloeren in je huis

Vloeren in je huis

Het kiezen van de juiste vloer voor je huis kan een uitdagende taak zijn, gezien de vele opties en factoren die je in overweging moet nemen. Ga je verbouwen of wil je het hele huis renoveren, de juiste vloer in iedere ruimte zijn belangrijke keuzes. Soorten vloeren Er...

Sierbestrating

Sierbestrating

Creëer een prachtige buitenruimte met sierbestrating. Tips en advies voor tuin, oprit en terras, plus zelf aanleggen en onderhoud.

Ontspanning en Plezier: Alles over Hottubs

Ontspanning en Plezier: Alles over Hottubs

Er is niets zo rustgevend en verkwikkend als een ontspannend bad nemen in je eigen hottub, omringd door de natuur of onder de sterrenhemel. Hottubs zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege hun vermogen om stress te verminderen en een gevoel van...